![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg56pGQeWhIp9VL9DIM_zEVBqH4zViRGVHv-9pyodCIHN1cpYTF9wPYgbqfo-cEfmeDcSZibwKa7qj6OjHWCy_z94ZSv4Vq_MZrdNBf6R8x_qxrPWbYxkKDIduUmD6xvfB8HpCmgeJXAJI/s1600/DSC_0231.jpg)
Likier kokosowy domowej roboty jest przepyszny. Dzisiaj zaprezentuje wam dwa sposoby jego przyrządzenia w zależności od tego ile mamy czasu, by go zrobić ;) Wersja z wiórkami kokosowymi potrzebuje około 7 dni :) Likier z dodatkiem mleczka kokosowego to 3-4 dni :)
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego lub 100 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 430 g mleczka zagęszczonego słodzonego (ale oczywiście może być go mniej, jeśli nie chcemy by nasz likier był za słodki, można także użyć mleczka w tubce ;))
- 200 ml wódki lub spirytusu (polecam jednak użyć wódki, smakuje dużo lepiej)
Wiórki wsypujemy do butelki i zalewamy alkoholem. Butelkę szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na 4 dni do lodówki. Po 4 dniach wyjmujemy i przecedzamy alkohol (przesączamy naszą bazę do likieru przez gazę, na niej zostaną wiórki, pamiętajmy by dobrze je odcisnąć, by nie zostawić w nich alkoholu). Wiórki możemy wysuszyć - najlepiej w piekarniku i użyć do ciasta :)
Jeżeli nie chcemy męczyć się z wiórkami możemy zwyczajnie zakupić mleczko kokosowe i w ten sposób stworzyć nasz likier. Przyznaję nie chciało mi się męczyć z wiórkami a i czasu nie miałam tyle na sporządzenie likieru :)
Do miseczki, pojemnika wlewamy zagęszczone mleko, następnie dodajemy do niego mleczko słodkie, delikatnie i powoli stale mieszając. Powoli dodajemy mleczko kokosowe (ma ono kremową konsystencje więc polecam użyć miksera, chyba, że lubimy grudki w likierze ;) Mnie osobiście one nie przeszkadzają :)). Następnie powoli i po ściankach dolewamy alkohol. Przelewamy nasz likier do butelki, zakręcamy i wstawiamy na 3-4 dni do lodówki, po tym czasie jest już gotowy do spożycia :)
Jeżeli nie używamy mleczka kokosowego a wiórek to po wymieszaniu obu mleczek powoli wlewamy nasz alkohol o kokosowym smaku (aromat wiórek przechodzi do naszego alkoholu). Następnie przelewamy do butelki i odstawiamy też na 3-4 dni :)
Przepis cudownie prosty a likier bardzo smaczny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz