Składniki:
- 1-1,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 jajka
- 2 kiełbasy (ja użyłam kiełbasy śląskiej ;))
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chilli
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja używam do tego robota kuchennego z wymiennymi tarczami do tarkowania). Następnie odciskamy ziemniaki z wody (możemy je też przełożyć na sito). Przekładamy ziemniaki do miski i odstawiamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cebulę. Dosypujemy je do naszych ziemniaków. Przez praskę przeciskamy czosnek (możemy go też drobno pokroić) i dorzucamy do naszej masy. Do ziemniaków dodajemy także surowe jajka oraz przyprawy (sól, pieprz, chilli i majeranek- oczywiście możemy dodać ich więcej niż w przepisie jeśli lubimy). Masę przekładamy do natłuszczonej formy- do babki lub do keksówki (użyłam keksówki).
Pieczemy 1,5 godziny w 160 stopniach.
Możemy podawać z sosem czosnkowym (przepis przy kotlecikach ziemniaczano-kalafiorowych).
Moja babka jak widać na zdjęciu troszkę się rozpadła :) W smaku jednak nadal pozostała przepyszna ;)
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz