![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPJGVA3trjrjBg7XE5oRuVzjSkDpkxJACTUl6xdYHLNY8eVdc3gTQtodcfesfZOwtULj0QRmyQCIJzCevGAW4XesmUDGGGo9sAYNDos8rs8gisXIu74xuuhXm-rLYpYaYL4ruKUK9KLKY/s1600/DSC_0026.jpg)
Z racji przeziębienia Cielaczka i mojego też, rozleniwiona jestem strasznie. Więc dziś był szybki i tani obiad- chińszczyzna ;) Przy najtańszej opcji taki obiad kosztuje około 10 zł i starcza przeciętnej czteroosobowej rodzinie na dwa dni. Zatem koszt obiadu to ok. 5 zł :)
Składniki:
- paczka mieszanki chińskiej
- 400-500 g mięsa mielonego
- ryż (według upodobania, choć przyjmuje się 50-100 g na osobę :))
- pieprz
- olej
- vegetta/warzywko/doprawka lub sól
- curry
- opcjonalnie ząbek czosnku, otarty imbir
W dużym garnku na średnim ogniu gotujemy mieszankę chińskich warzyw. W tym samym czasie warto wstawic już do gotowania ryż (tutaj wedle upodobania co do ilości i rodzaju ryżu :)). Warzywa będą ugotowanie gdzieś po 15-25 minutach. Odstawiamy garnek na bok. Na patelni z niewielkim dodatkiem oleju podsmażamy mięso, dodajemy do niego troszkę soli i pieprzu. Wsypujemy do garnka z mieszanką i wstawiamy go na palnik z małym ogniem.
Teraz czas na doprawianie:
- łyżeczka vegetty, łyżeczka pieprzu, 4 łyżeczki curry, pół łyżeczki imbiru i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Jeżeli uznamy, że danie jeszcze nie ma zadowalającego nas smaku możemy zwiększyć ilość pieprzu, vegetty i curry , ewentualnie imbiru (jeżeli ktoś bardzo go lubi- ja wolę dodać więcej curry, za imbirem nieszczególnie przepadam :))
Podajemy z ryżem.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz