Ciasto migdałowo-brzoskwiniowe

Tak jak obiecałam - teraz czas na szybkie, migdałowo-brzoskwiniowe ciasto ;)
Ciacho jest mało wymagające, szybko się piecze i całkiem ładnie się prezentuje - idealne, gdy mamy niespodziewanych gości lub musimy coś szybko przygotować ;)








Składniki:
  • 240 g mąki (1,5 szklanki)
  • 200 g cukru ( 3/4 szklanki)
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 2 jajka
  • 100-120 g masła (mniej więcej połowa kostki :))
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżeczki cukru migdałowego (sprzedawany w takich samych torebkach jak cukier wanilinowy - jeżeli go nie mamy można dodać 3-4 łyżeczki cukru wanilinowego i kilka kropel aromatu migdałowego) 
  • 3-4 brzoskwinie (niestety o tej porze roku ciężko znaleźć świeże- więc użyłam po prostu brzoskwiń z puszki)
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym (lub wanilinowym) na gładki puch. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Następnie naprzemian dodajemy mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blachę (ciasta jest niewiele, więc polecam małą blachę lub keksówkę- ja piekłam w swojej małej, prostokątnej tortownicy). Obieramy i kroimy brzoskwinie. Pokrojone kawałki kładziemy na ciasto, lekko dosciskając.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut ;)

Ciasto można opruszyć cukrem pudrem ;) Ja podawałam razem z kleksem z bitej śmietany :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata |