![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUgLuvX5kFr6JKMXQEUpofvhoVzxk-2vTycZ-5C1VoO6VgNkTJVrPvN55RCkD_TzXGUBEPrjFkcN7f24BtGaLzpbjKAhD2BqueQEwJCSa6nSgytP7wx_1WrxS0tQMVIprW0ZhF7pTPTGM/s1600/DSC_0095.jpg)
Dziś pozostawiam wam na nie przepis ;) A jutro na szybkie i proste ciasto migdałowo-brzoskwiniowe.
Składniki:
- 6 jajek (4 żółtka i 2 całe jajka)
- 1,5 szklanki mąki pszennej i jeszcze troszkę do podsypywania
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- pół łyżki mleka
- pół kieliszka wódki
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej cukier puder, 2 całe jajka i 4 żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy masło, mleko i wódkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15-20 minut.
Po 15-20 minutach wyciągamy ciasto na blat/stolnicę i rozwałkowujemy je, podsypując mąką. Ciasto należy cieniutko rozwałkować i pociąć na prostokąty mniej więcej 3 cm x 8 cm (no cóż, ja robiłam to kompletnie na oko :)). Na środku naszych prostokątów robimy nacięcie, a następnie przeciągamy przez nie jeden z rogów.
W sumie te faworki są dość lekkie i chrupiące, mało tłuste - a to za sprawą alkoholu, który nie pozwala, by ciasto wchłonęło zbyt wiele tłuszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz