Spaghetti brokułowo-śmietanowe

Dziś w końcu spaghetti brokułowo- śmietanowe ;) Notka miała być umieszczona 13 lutego, ale niestety córa moja w momencie zasiadania przed komputer urządziła nocną histerię. Skończyło się na wielkim biegu do mojego łóżka, więc Mamuuu musiała iść spać razem z Agentką ;) . Następnie były wielkie Walentynkowe przygotowania (szczególnie w kuchni :)), co za tym idzie notka się nie pojawiła. Czas nadrobić ;)

 Ubolewam tylko nad tym, że jedno walentynkowe danie nie zostało sfotografowane ;) (Mój kochany po zjedzeniu dopiero zadał mi magiczne pytanie- zrobiłaś zdjęcie na bloga? :) No cóż, nie zdążyłam :)) Wracając jednak do tematu- przepis na pyszne spaghetti!

Pomysł na to danie narodził się podczas dołku finansowego i wielkiej ochoty na danie z mojej ulubionej pizzerni (nazwy nie zdradzę, co by nie robić reklamy). Tak więc spróbowałam odtworzyć moje ulubione danie z tego co posiadałam wtedy w lodówce- myślę, że się udało :)

Składniki:
  • 375 ml śmietanki 18 % (do zup i sosów- przypominam śmietanki- tej z kartonika, słodkiej ;) przyznaję, ze ja sama bardzo długo nie rozróżniałam śmietanki od śmietany - przynajmniej z nazwy :D)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g - 400g filetów z kurczaka
  • 250 g mrożonych brokułów
  • mąka do zagęszczenia sosu (tak przyznaję się używam do tego mąki - lubię gęste sosy nawet za cenę podbicia kaloryczności dania :))
  • szczypta suszonej bazylii
  • pieprz
  • sól
  • 300 g makaronu spaghetti 
Przygotowanie: 
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Następnie wrzucamy ją razem z brokułami do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle by przykryć brokuły) i gotujemy ok. 15-25 min. Gdy nasze brokuły będą miękkie ale nadal sprężyste, odlewamy całą wodę (jeśli nie wyparowała) i odstawiamy. Zaczynamy kroić filety z kurczaka w kostkę i dorzucamy do brokułów. Dodajemy ciut oleju i podsmażamy nasze składniki (tak by mięso nie było surowe). Zalewamy składniki śmietanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy. Wsypujemy 3 łyżki mąki do szklanki. Zalewamy odrobiną wody i mieszamy - ma być dość gęste. Powoli wlewamy rozrobioną mąkę do sosu, stale mieszając. Czekamy, aż nasz sos uzyska pożądaną konsystencję. Na samym końcu zmniejszając ogień - doprawiamy sos pieprzem, solą oraz bazylią.
Gotujemy makaron spaghetti (najlepiej by był al dente- ale co kto lubi :)).
Polewamy makaron sosem :)
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Agata |